cupping massage

Cupping is een alternatieve geneeswijze waarbij een vacuüm boven de huid van een patiënt gecreëerd wordt. In traditionele Chinese geneeskunde worden kopjes, gemaakt van glas, plastic of bamboe, op de huid van de patiënt geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Dit kan door gebruik te maken van een pomp of door de lucht in de kopjes te verwarmen. Nadat de kopjes op het lichaam worden geplaatst zullen deze zich aan de huid vastzuigen.

Cupping therapie kan helpen bij verschillende klachten, hoofdpijn, migraine, spierklachten in boven- en onderlichaam, lage rugpijn maar wordt ook ingezet bij benen. De techniek die Sportmassage voor iedereen gebruikt is afgeleid van de bindweefselmassage. Op het lichaam wordt een cup aangebracht welke vacuum wordt gezogen. Deze wordt in een trekkende beweging over de huid getrokken, met de richting van het bindweefsel c.q. spierverloop/energiebanen mee. Door het vacuum zuigen kan de kracht goed gedoseerd worden. Tevens wordt door het vacuum zuigen de productie van histamine en endorfine lokaal gestimuleerd wat een natuurlijke verdoving in het lichaam te weeg brengt. Ondanks dat de eerste behandelingen pijnlijk kunnen zijn is het een zeer doeltreffende behandeling. Hoe meer activering van het onderliggende weefsel hoe beurser de huid is daags na een behandeling. Dat is een teken van afvalstoffen die vrijgekomen zijn en is niet schadelijk. Bij ons worden de cupping massages altijd afgesloten met een korte ontspanningsmassage. Afhankelijk van je conditie en je huidtype kan een cuppingmassage elke 7 tot 10 dagen herhaald worden.

Aandachtspunt: een cupping massage is niet voor iedereen geschikt. Dat bespreken we vooraf. De werking is derhalve altijd therapeutisch en een aanvulling op medische behandelingen. De beursheid kan varieren van licht beurse tot diepe blauwpaarse plekken. Cupping massage is niet geschikt voor zwangere vrouwen en als je trombose hebt. In sommige gevallen kan diabetes of hoge bloeddruk ook een contra indicatie zijn.